Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gepubliceerd op: 15 november 2018

Het Order-to-Cash (O2C) proces, is een  verzameling van diverse bedrijfsprocessen. Het O2C proces bevat financiële- en bedrijfsprocessen die kopers en leveranciers koppelen wanneer zij samenwerken. Het begint wanneer kopers en leveranciers, door middel van transacties, met elkaar verbinden en eindigt met de financiële processen die de deal sluiten.

Het begint bij het beoordelen (kredietwaardigheid) tot het incasseren van de factuur, of in sommige gevallen incasso door een 3de partij (incassobureau/advocaat).

Inefficiënties in het O2C proces kan resulteren in, bijvoorbeeld, ontevreden klanten (afnemende klanttevredenheid), foute leveringen (retour zendingen) en/of verkeerde facturen (prijs verkeerd, aantallen verkeerd). Deze verstoringen zullen zeker een negatieve impact hebben op uw cash flow.

Er zijn echter verschillende oplossingen om het O2C proces efficiënter en effectiever te laten draaien. Bijkomend voordeel wanneer u uw O2C proces optimaliseert en automatiseert (onder andere), verlaging van (administratieve) kosten, verhoging klanttevredenheid en meer omzet.

Ondernemingen waar het O2C proces al goed is ingericht, zien het O2C proces als een geïntegreerde keten in plaats van als een samenraapsel van afdelingen en/of processen. Deze ondernemingen weten heel goed hoe de keten werkt, daarnaast zien ze ook het belang van elk element in die keten en de impact daarvan op klanten. Vragen om het O2C proces zo efficiënt en effectief mogelijk te laten “functioneren”, zijn bijvoorbeeld:

  • Is er een “dedicated” O2C process owner? Zo ja, wie? Nee? Waarom niet?
  • Meten we de performance van de verschillende O2C “onderdelen”?
  • Zijn er Policies en/of Procedures aanwezig? Bijvoorbeeld, acceptatie nieuwe klanten, betalingstermijnen?
  • Kunnen we met de huidige systemen diverse O2C onderdelen optimaliseren of automatiseren? Of moeten we speciale software aanschaffen?

Een quick scan is de beste aanpak om bovenstaande vragen te beantwoorden en andere O2C gerelateerde zaken te kunnen tackelen. De scan biedt inzicht in het gehele O2C proces en  verbindt alle betrokken afdelingen/personen.  Benieuwd wat het voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. 

WETEN HOE HET MET UW ORDER TO CASH PROCES IS GESTELD? NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP!

TwitterLinkedInWhatsapp